Sve kategorije
EN

vijesti

Početna>vijesti

Trendovi i prognoze pomorskog tereta (od luke Ningbo do luke Hamburg)

Vrijeme: 2021-10-21 Hits: 8
1.1 U septembru je relevantna organizacija Kine, Sjedinjenih Država i Evropske unije održala "Globalni pomorski regulatorni samit". Kako bi se izborili sa prilagođavanjem cijena kontejnerskih prijevoznika, provodi se strogi nadzor globalnog transporta. Nakon toga, velike brodarske grupe, kao što su Maersk, CMA CGM i Hapag-Lloyd, najavile su da će od septembra do februara iduće godine biti obustavljeno povećanje okeanskih vozarina, a pomorski prevoz na evropskim rutama je počeo da pada.
 
1.2 Dana 16. septembra, kako bi potvrdila zimsko snabdijevanje energijom, kineska vlada je izdala seriju politike „dvostruke kontrole potrošnje energije“, uglavnom za preduzeća sa velikom potrošnjom energije. Mnoge fabrike su prisiljene da proizvode samo tri dana u sedmici, a neke oblasti će biti strože, što će rezultirati značajnim smanjenjem proizvodnje. Istovremeno, to je izazvalo i značajno smanjenje obima izvoza kineskih proizvoda, čime je ubrzao pad prekomorskog tereta.
 
1.3 Uzmimo za primjer pomorski teret od luke Ningbo do luke Hamburg. Trenutni pomorski prevoz (red broda je prije 10. novembra) iznosi oko 13,600 USD, što je opet palo za 500 USD u odnosu na prvih deset dana oktobra. Kontinuiranom primjenom politike “dvostruke kontrole potrošnje energije” sve više industrija i kompanija će biti pogođeno. Stoga će okeanski teret nastaviti da pada u novembru, decembru i januaru 2021.
 
1.4 Prema relevantnoj analizi podataka i prognozi, pomorski teret za novembar i decembar se procjenjuje na oko 12,000 američkih dolara (od luke Ningbo do luke Hamburg). Osim toga, zbog približavanja kineske Nove godine, mnoge fabrike će obustaviti proizvodnju od sredine januara 2021. i nastaviti proizvodnju krajem februara 2021. U ovom slučaju, obim izvoza u martu i aprilu 2021. godine može biti kratak. kratkoročno značajno povećanje, a morske vozarine takođe mogu značajno fluktuirati u kratkom roku.
 
Gornji sadržaj je prognoza prekookeanskog tereta na osnovu aktuelnih relevantnih podataka i trenutnih politika. nadam se da ti može pomoći.

Prethodna: nijedan

Sledeće: Metoda čišćenja jedra za zaštitu od sunca